Focus op foto’s

Je laat graag familie en vrienden meegenieten van je eigen foto’s. Maar waarom zien de beelden op je foto’s er vaak toch anders uit en waarom lukt het je niet de juiste sfeer vast te leggen en dus over te brengen?

In de workshop “Focus op foto’s” laat ’t Pagthuys fotografie je zien hoe dit wel kan en hoe je beelden en sfeer beter kunt vangen in een foto. Ook leer je gebruik te maken van meer mogelijkheden van jouw camera.

Hoe komt het dat foto’s bewogen zijn en hoe leg ik beweging vast? Waarom zijn de foto’s over- of onderbelicht? Wanneer krijg ik alles goed op de foto? Iedere beginnende fotograaf loopt tegen deze problemen aan. Belichting is één van de belangrijkste onderdelen van de fotografie, toch blijft het voor velen een mysterie. Termen als ISO, diafragma, scherptediepte en witbalans schrikken af. Een beetje digitale camera heeft tegenwoordig al zoveel instellingen dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Handleidingen zijn doorgaans erg technisch en bevatten zelden een in de praktijk toepasbaar voorbeeld. Hoe maak je interessante(re) foto’s om naar te kijken?

De workshop “Focus op foto’s” is gebaseerd op een combinatie van praktische informatie & oefening. Tijdens deze workshop lopen we rustig en in begrijpelijk Nederlands langs de belangrijkste instellingen en mogelijkheden die een camera biedt. De theorie laten we links liggen. In plaats daarvan kijken we naar de praktijk: We gaan interactief foto’s maken. De groepen zijn nooit groot, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt.

Ieder onderwerp begint met een korte introductie en demonstratie. Daarna gaan de vingers aan de knoppen en maken we een proeffoto’s, zodat je de technische en creatieve mogelijkheden gelijk oefent. Daarbij krijg je ook tips om een foto beter en anders te maken. Je leert nieuwe inzichten en mogelijkheden om goede en mooie foto’s te maken. Als het even kan, proberen we het direct uit. Dat zorgt ervoor dat je de verworven kennis letterlijk in de vingers krijgt.

We lopen toch wel langs een paar belangrijkste technische onderwerpen en ontdekken zo welke instellingen handig zijn, hoe je goed scherp stelt, hoe je een achtergrond onscherp maakt, hoe je alles op de foto scherp krijgt, hoe je een bewegend onderwerp stil zet, hoe je beweging laat zien, enz.

Aan het eind van de workshop ben je jouw camera een stuk beter de baas. Dan maak jij de foto’s met de camera en niet andersom!

Het enige dat je voor deze workshop nodig hebt is een digitale camera. Vrijwel alle moderne camera’s zijn geschikt voor deze workshop. Het maakt niet uit of je een kleine compact camera hebt, een grote spiegelreflex of een modelletje ertussenin. Zolang je maar het diafragma en de sluitertijd handmatig kunt instellen. Bel of mail gerust als je twijfelt.

De workshop kan desgewenst ook nog uitgebreid worden met extra uren of een achteraf bespreking van de genomen foto’s. Dan geven we aan de hand daarvan nog wat laatste tips.

Tarief: 
1 persoon  4 uur: € 200,= 
2 personen 4 uur: € 300,=
3 personen 4 uur: € 360,= 
Lokatie: Vanwege de vele mogelijkheden standaard in de binnenstad van Utrecht, maar bijna elke gewenste lokatie is mogelijk (eventueel extra kosten). 
Datum/tijdstip: In overleg - Standaard vrijdag/zaterdag.

De workshop individueel of met meerderen doen, eventueel zelf een geschikte dag  kiezen of helemaal op maat worden toegesneden afhankelijk van jouw wensen: aarzel niet om contact op te nemen.